Viktige endringer fra 1.1.22
Ved nyttår kom det flere endringer i pensjonslovgivningen som får konsekvenser både for den ansatte og for arbeidsgivere. Vi gir deg en oversikten.
Maksimal innbetaling til individuell pensjonssparing reduseres med 62,5 %, fra kr 40 000 til kr 15 000.
I tilleggsproposisjon til statsbudsjettet for 2022 fra Støre-regjeringen ligger forslag om endret innskuddsgrense for individuell pensjonssparing. Forslaget innebærer at maksimalt fradrag for innbetaling til individuell pensjonssparing reduseres med 62,5 %, fra kr 40 000 til kr 15 000.
I begrunnelsen for reduseringen viser regjeringen til at de som tidligere har spart mest i denne ordningen, er høyinntektsgrupper. Pensjonsreformen for 17 år siden bygger på tre pilarer; Folketrygden, tjenestepensjon og privat pensjonssparing. Da ny skattefavorisert IPS ble innført i 2017, var rasjonale at man ønsket gode rammevilkår for langsiktig pensjonssparing. Dette med bakgrunn i at mye av ansvaret ved ny reform havnet hos individet.
Om du har startet eller vurderer denne spareformen, er det viktig å merke seg denne endringen i rammebetingelser.
Les hva Söderberg & Partners Wealth Management skriver om denne, og øvrige foreslåtte endringer, i statsbudsjettet:
Ved nyttår kom det flere endringer i pensjonslovgivningen som får konsekvenser både for den ansatte og for arbeidsgivere. Vi gir deg en oversikten.
Med virkning fra januar 2021 har Skatteetaten besluttet at arbeidsgivere i privat sektor skal benytte A-meldingen til å rapportere hvilken pensjonsinnretning man benytter.
Mer forutsigbar og rettferdig enn dagens ordning.