Grønne, gule og røde land – kan vi reise?

Vi har etter hvert blitt kjent med reiserestriksjoner og at verden er inndelt i soner som er grønne, gule eller røde. For tiden er det ingen grønne land, bare gule og røde. Antall røde land stiger i takt med økende smitte rundt omkring i Europa og verden for øvrig. Kan vi reise ut av landet?

reiserestriksjoner farger.jpg

Svaret er at det er lov å reise ut av Norge, men det er svært viktig å forholde seg til myndighetenes anbefaling om å ikke gjennomføre annet enn helt nødvendige reiser til utlandet.

Økt smitte i Norge de siste ukene spores for det meste tilbake til smitteimport fra personer som har ankommet Norge fra utlandet. Risikoen for å bli smittet er betydelig høyere i de fleste andre land, også land som er eller har vært grønne. 

Karantene

Dersom man må på en helt nødvendig reise til utlandet, finnes det karantenebestemmelser. Dersom landet man ankommer fra er rødt på innreisetidspunktet til Norge, ilegges den reisende 10 dagers karantene. Kommer man fra et grønt eller gult land, pålegges det ikke karantene, men man anbefales å være ekstra varsom og påpasselig i forhold til sykdomssymptomer knyttet til Covid-19.  

Testing  

Det er teststasjoner under etablering på utvalgte flyplasser, havner og grenseoverganger slik at myndighetene raskere kan få kontroll og oversikt samt starte smittesporing. 

Reiser og forsikring

Reiseforsikringen dekker avbestilling av reiser bestilt før 12. mars  (noen også 13. og 14.) når det på avreisetidspunktet er reiseråd fra myndighetene på landet/området man skal reise til.

For øvrig dekkes avbestilling av reiser som er bestilt når landet/området ikke var rødt men er rødt på avreisetidspunktet.

Forsikringen dekker ikke avbestilling av reiser når der var reiseråd på landet/området både på bestillingstidspunktet og avreisetidspunktet.

For reiser til land/områder som ikke har reiseråd på avreisetidspunktet, dekkes avbestilling etter hendelser nevnt i det enkelte selskaps vilkår.